rafiei S, Shadlou D. Evaluation of color characteristics and antibacterial properties of wool yarn dyed with the leaves of some native plants of Fars province. goljaam 2021; 17 (40) : 11
URL:
http://goljaam.icsa.ir/article-1-856-fa.html
1- گروه فرش، دانشکده هنرهای کاربردی، دانشگاه هنر شیراز، شیراز، فارس
2- گروه فرش، دانشکده هنرهای کاربردی، دانشگاه هنر شیراز، شیراز، فارس، صندوق پستی: 6857767417
چکیده: (360 مشاهده)
در دهه گذشته، رنگزاهای طبیعی زیستسازگار با خواص ضدمیکروبی جهت حفاظت از الیاف رنگرزی شده در فرش های دستبافت در مقابل میکروارگانیسمها بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. در این پژوهش، از برگ 6 گیاه بومی استان فارس اعم از بادام کوهی (ارژن)، پسته کوهی (بنه)، انجیر کوهی، آویشن شیرازی، انگور عسکری شیرازی و گردو به عنوان رنگزای طبیعی برای رنگرزی پشم در حضور هشت دندانه فلزی مختلف استفاده شده است. طیفهای انعکاسی نمونه های رنگ شده به وسیله دستگاه اسپکتروفوتومتر انعکاسی مورد بررسی قرار گرفت. علاوه براین، مشخصههای رنگی، روشنایی نمونههای رنگ شده، تنوع فامهای رنگی در حضور دندانههای مختلف، ثباتنوری و شستشوی نمونهها و همچنین خاصیت ضد باکتری پشم رنگرزی شده ارزیابی شد. نتایج اسپکتروسکوپی انعکاسی نشان داد که الیاف رنگ شده با برگ گیاهان بادام کوهی (ارژن)، انگور، آویشن و انجیر مقادیرa* منفی وb* مثبت داشتند که تایید کننده ته رنگ سبز و زرد آنهاست. در حالیکه، الیاف رنگ شده با برگ درختان بنه و گردو مقادیرa* وb* مثبت داشتند که ته رنگ قرمز و زرد این نمونه ها را اثبات میکند. الیاف پشم رنگ شده با برگ بادام کوهی (ارژن)، انجیر و آویشن در حضور دندانههای فلزی مختلف بیشترین تنوع فام را ایجاد کردند. فامهای عاجی، کرم، سبز، قهوه ای، زیتونی، نارنجی، آجری و بنفش بر روی الیاف پشم در حضور برگ این گیاهان به همراه دندانههای مخلتف ایجاد شد. ثبات نوری و شستشویی الیاف رنگ شده با تمام رنگزاهای ذکر شده قابل قبول بودند. پشم رنگرزی شده با عصاره برگ آویشن و بنه حداکثر درصد بازداری (99%) را در مقابل دو نوع باکتری اشرشیاکلی و استافیلوکوکوسآرئوس نشان داد.
شمارهی مقاله: 11
نوع مطالعه:
علمی - پژوهشي |
موضوع مقاله:
رنگرزی و مواد اولیه دریافت: 1401/7/27 | پذیرش: 1402/9/15 | انتشار: 1403/4/25