برادران عمواوغلی از بنیانگذاران و احیاکنندگان قالیبافی معاصر در شهر مشهد هستند. قالیهای ایشان بهدلیل ویژگیهای ناب و منحصربهفردی که دارد، از بسیاری قالیهای دیگر متمایز شده است.
نگارنده در این مقاله به بررسی، دستهبندی و معرفی طرح و نقشۀ بافتهشده در متن و حاشیۀ قالیهای مختلف ایشان، پرمصرفترین نقشهها، بیشترین ساختار در طراحی، تناسبات اجزای قالی، نقشمایههای مصرفی و... و مارکهای «عمواوغلی» و «عمواوغلی 110» پرداخته است.
طرح قالیهای ایشان یا اقتباسی است، مانند طرحهای شیخصفی، چلسی و... یا ابداعی است، مانند طرح کوزهکنانی. در هر دو مورد، تحت تأثیر طرحهای اصیل شمال شرق ایران و سبک هرات است.
در تولیدات ایشان علاوه بر قالیهای بسیار نفیس که اغلب ریزبافت و با نقوشی ظریف و پیچیده هستند، قالیهای معمولی با طرحهای خلوت، نقوشی درشت و حتی هندسی و کفساده با رجشمار پایین نیز مشاهده میشود که در این نوشتار بهتمامی مورد بررسی قرار گرفتهاند.
در ادامۀ مقاله، چند نفر از طراحانی که با برادران عمواوغلی همکاری کردهاند و بهگونهای در شاخصشدن تولیدات ایشان نقش داشتهاند، مانند استاد طاهرزاده بهزاد، استاد صنعتنگار و... معرفی شدهاند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |