دوره 15، شماره 35 - ( بهار و تابستان 1398 )                   دوره 15سال 1398شماره 35 صفحات 176-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه کردستان
چکیده:   (3394 مشاهده)

رش بیجار(فرش آهنین) یا فرش گروس یکی از مشهورترین فرش­های ایرانی در جهان است. شهرت و محبوبیت آن در جهان همواره این پرسش را مطرح می­نماید که قدمت این اثر هنری در بیجار متعلق به چه دوره تاریخی است؟ نویسنده مقاله تلاش کرده است که برای پاسخگویی به این پرسش ابتدا جایگاه طرح نگاره­های اسطوره­ای را در هنر فرش بیجار، سپس فرش­های باغی و چهار باغی کردستان و سرانجام قالی­های شناسه­دار بافت بیجار را مورد بررسی قرار دهد. هدف از نگارش این مقاله تعیین نسبی قدمت هنر فرش بافی در شهرستان گروس می باشد. روش پژوهش به صورت مصاحبه، مطالعه کتب، نشریات، مقالات و بازدید از موزه­ها جهت بررسی بر روی طرح نگاره­های قالی­های باغی و قالی­های شناسه­دار بافت بیجار انجام گرفته است. با استناد به پژوهش­های انجام شده می­توان اینگونه بیان نمود، طرح نگاره­های اسطوره­ای منقوش بر فرش بیجار متاثر از تمدن­های غرب فلات ایران بوده، که در نماد رمزهای اسطوره­ای در اشکال جانوری و گیاهی متجلی شده  که  قدمت هنر فرش بافی در این منطقه  را به هزاره پیش از میلاد می­رساند. همچنین وجود فرش­های بافت بیجار متعلق به دوره­های صفویه، قاجار و پهلوی حاکی از رونق این هنر و شهرت آن در ایران و جهان است.

واژه‌های کلیدی: فرشبافی، تاریخ، بیجار، هنر، دوره تاریخی
متن کامل [PDF 3050 kb]   (1041 دریافت)    
نوع مطالعه: علمی - پژوهشي | موضوع مقاله: طرح و نقشه
دریافت: 1395/10/22 | پذیرش: 1398/7/27 | انتشار: 1399/6/7

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.