Shahcheraghi A, Islami S G. Rethinking of Persian Garden Architectural Order in Persian Garden – Carpet with Emphasis on the Environmental Ecological Perception Theory. goljaam 2008; 4 (9) :63-86
URL:
http://goljaam.icsa.ir/article-1-386-fa.html
1- دانشکده هنر و معماری واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی
2- دانشکده معماری پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران
چکیده: (6190 مشاهده)
فرش ایرانی کالبدیترین تجسم از باغ، پس از تجسم معمارانه آن در فرهنگ ایرانی است. از یک سو بازنمایی[۲] باغ در فرش شواهد و مدارکی مستند برای بازشناسی دقیقتر باغ ایرانی در اختیار محققان قرار میدهد و از سوی دیگر تخریب و نابودی باغهای تاریخی براساس عوامل طبیعی و انسانی بر اهمیت بازخوانی آنها از طریق مطالعه فرشها افزوده است. در این تحقیق، طرح و نقوش باغ- فرش ایرانی با هدف بازشناسی نظام تمرکز حواس در معماری باغ ایرانی با روش مقایسه تطبیقی و مطالعه موردی بررسی شده است. پیش از این، مطالعه باغ- فرش ایرانی با روشهای نمادشناسی مد نظر بوده، اما در این تحقیق با رویکردی مبتنی بر یافتههای علم روانشناسی محیط[۳] تلاش گردیده تا از طریق مطالعه باغ- فرش ایرانی و بر اساس نظریه بومشناختی ادراک محیط، ویژگیهای باغ ایرانی، از جمله تأثیر آن بر بهداشت روان و روحافزایی انسان، و نسبت آن با فرش ایرانی تبیین گردد. بازشناسی نظام ادراکی- تداعیِ باغ در باغ- فرش ایرانی از جمله نتایج این تحقیق است.
واژههای کلیدی: باغ ایرانی،
باغ- فرش ایرانی،
دودمانشناسی واژه «فرش»،
چهارباغ،
نظریه بومشناختی ادراک محیط این مقاله برگرفته از بخشی از رساله دکتری آزاده شاهچراغی با راهنمایی دکتر محمد نقی زاده و مشاوره دکتر سید غلامرضا اسلامی است که در تیرماه 1387 در دانشکده هنر و معماری واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی دفاع شده است.
نوع مطالعه:
علمی - پژوهشي |
موضوع مقاله:
طرح و نقشه دریافت: 1396/12/6 | پذیرش: 1396/12/6 | انتشار: 1396/12/6